7 nov. 2008

11+0

Ett steg närmare "säkerheten", nu bara en vecka bort. I dag går vi in i vecka 12!

Så här skriver FL om vecka 12:

Vecka 12 - 7 nov - 13 nov 2008

Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90% före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som t.ex lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.

Fostret: Fostret är 9 cm stort och väger cirka 15 gram. Moderkakan tar över näringstillförseln till fostret ungefär vid den här tiden.Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Tre kommentarer på detta, helt spontant:

1) När den här veckan är över är det mindre risk för missfall än tidigare. Whiiiii!

2) Hur farao kan man ha en blödning som inte är blodfärgad?

3) De flesta andra sidorna anger att fostret är ca 6 cm lång den här veckan. Kan det bero på att de mäter CRL, och FL hela bebisen utsträckt?

Tyckte mig känna en kant ovanför blygdbenet i går kväll, men har ingen aning om det kan vara livmodern som krupit upp ur bäckenet? Den har i alla fall inte varit där tidigare. Tänkte vänta med att känna efter i ett par dagar och sen se om det känns tydligare.

I kväll ska vi hem till svärmor på middag. Svägerskan, J, kommer då dit, och sen kommer alla våra närmsta att veta om vår väntade tillökning. Sen kommer jag att vänta till efter KUB/NUPP-testet den 24/11, innan jag säger något till andra eller här på jobb. Då är jag i 14:e veckan och det kan väl vara en lämplig tidpunkt att berätta att jag tar långledigt från mitten av maj...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar