17 jan. 2011

Inga betänkligheter

Som väntat får jag en del kommentarer från upprörda läsare för att vi valde att flyga hem med Vendela, men jag har trots det inga betänkligheter. Vår husläkare skrev som sagt ut intyg efter konsultation med bilder och sanningsenlig info från oss, och vi får ju lita på hans omdöme. Enligt honom smittar vattenkoppor som mest  innan kopporna syns samt fem dagar efter första koppan visar sig. Vendela fick första koppan fredag eller lördag i förra veckan (smittade alltså mindre redan från onsdagen) och bör därför inte ha smittat någon på planet. Det samma finns att läsa på 1177.se, jag saxar in:

En vanlig och smittsam sjukdom



Vattkoppor, varicella, är en av våra vanligaste sjukdomar. Den smittar redan innan man märker att man har blivit sjuk, och därför kan en hel förskolegrupp eller skolklass lätt få vattkoppor.
Vattkoppor är en ofarlig sjukdom som är lindrigare ju tidigare i livet man får den. Om man får vattkoppor efter puberteten är det fortfarande ofarligt, men själva sjukdomsförloppet kan bli svårare.
(....)


Smittsamt virus sprider sjukdomen


Vattkoppor orsakas av ett virus som heter varicella zoster. Viruset är mycket smittsamt och sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det är svårt att undvika att föra smittan vidare eftersom viruset sprids redan innan det finns tecken på sjukdom. Man är som mest smittsam från ett par dagar innan vattkopporna visar sig till ungefär fem dagar efter att de har börjat synas.

Källa: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Vattkoppor/

Min syster som är flygvärdinna sa också att det är en modern myt att sjukdommar smittar via luftcirkulationen på flygplan, de har filter som renar luften. Och den svenska pursern, som var den som fick sista ordet i saken, kastade en snabb blick på Vendela och sa: -Ja, jag har sett värre flyga med oss, så det där ska inte vara några problem - välkomna ombord, vi ses igen om en stund... När vi dessutom frågade om det var ett bekymmer att vi hade ett svenskt läkarintyg istf ett thailändskt, så sa hon: -Tvärtom! Det känns tryggare att ni har ett svenskt läkareutlåtande...

Jag hade mycket väl kunnat ta strid med dagis också och tvingat dem att ha Vendela där, eftersom hon inte smittar mer (enligt vad vår läkare säger), är feberfri och pigg - då får de inte neka henne omvårdnad. Men så ska jag lämna henne där ett bra tag framöver och vill inte komma på kant med personalen, så vi blir hemma till de sista tre-fyra blåsorna (hälen, handen och ena benet) torkat också. Kanske det glädjer någon läsare ;-)

Här hemma har vi ljus tända och håller tummarna för positiva besked för en nära familjemedlem. Måtte det gå bra idag! Nu blir det mera Pippi i soffan,och när Vendela sover i eftermiddag ska jag försöka starta upp jobbmailen och plöja inkorgen... har förstått att jag varit saknad på jobb, då min kollega varit sjuk och chefen ligger hemma i flunsan idag.

xoxo

2 kommentarer:

  1. Googlade på vattkoppor och fick bl.a. följande information:
    "Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in." Vårdguiden

    "Den sjuke är smittsam 1-2 dygn före och upp till 7 dygn efter det att de första utslagen dykt upp, vilket motsvarar den period då nya blåsor uppstår." Tryggabarn.nu

    "En person smittar från och med cirka 3 dagar innan utslagen bryter ut, tills samtliga blåsor har torkat in." Netdoktor.se

    "Barnet är smittsamt från dagen före utslagens början tills alla utslag är intorkade." Fass.se

    Slutsats enligt min åsikt: för att vara på den säkra sidan är man hemma tills kopporna torkat.
    Och nej, det ÄR generellt inte farligt, MEN det är väl trevligt gentemot sina medmänniskor att de får välja själva i den mån det går om de vill ha vattkoppor eller inte, kan jag tycka :-)

    Ok, om flygplanet har filter (låter dock märkligt att vanliga flygplan skulle innehålla något så exklusivt som filter som kan hålla smittor borta) men människor i den direkta omgivningen blir ändå utsatta för smittan.

    Haha, som du märker så har jag gått igång på detta rejält, kanske för att jag är lärare i förskolan, vem vet ;-)

    Aja, hoppas verkligen att VJ blir frisk och det måste kännas skönt att få vara på hemmaplan med ett sjukt barn istället för på andra sidan jorden :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, det var ju det som vi (hyfsat egoistiskt) fokuserade på, att komma hem med vår sjuka dotter. Svärmor, som är läkare, ville ha hem oss också, för om vi hamnat på sjukan i Thailand hade VJ med största sannolikhet fått antibiotika intavenöst och riskerat resistenta sjukhusbakterier, som i förlängningen inneburit karantän väl i hemma i Sverige i 3-4 månader. DÄR OCH DÅ tänkte jag först och främst på mig själv och Vendelas välmående, och tänkte att mina medresenärer i värsta fall kunde klara av två veckor med vattenkoppor (en simpel barnsjukdom, som sagt), medan jag inte kände för att spendera en massa tid med VJ i karantän... Ja, jag är en egoistisk oempatisk människa, så är det! Men det tror jag de flesta av oss blir när det gäller våra barn, lejoninnan i oss kommer fram...

    SvaraRadera