2 nov. 2010

IUP...eller kvartsamtal som vi 70-talister brukar säga!

Idag var det så dags för Vendeals första IUP (Individuell utvecklingsplan)...jojomen, även 1,5-åringar har utvecklingssamtal :-) Kvartsamtal, hette det visst på min tid...

Självklart var det idel beröm, hade inte väntat annat. Vi har haft en otrolig tur som fått ett sådant A-barn. Fast det är mer än tur, man måste faktiskt uppfostra också, och det gör vi. Vissa av oss mer konsekvent än andra ;-) Jag är den av oss som Vendela har mest respekt för, pappa är lite väl soft och det har hon redan fattat och utnyttjar hej vilt, hihi.

Exempel: När jag nattar är det inget strul alls. Bad, pyamas, snusefilt, napp och mys med bok eller teckande Pippi, och efter tio minuter är det "kiss and goodbye", som min mamma alltid brukade säga :-) Då gör vi bokslut över dagen, jag berättar om allt kul som hänt och Vendela fyller i med entusiastiska "Jaaaaa!" här och där, och sen går jag över till att berätta om allt roligt som ska hända dagen därpå, med samma efterföljande entuasiastiska "Jaaaaaaa!". Därefter stoppar jag täcket om Vendela och favorit "duckan" (dockan) och så slänger vi en massa slängkyssar hit och dit och vinkar, innan jag släcker och säger god natt. Sen är det 99% av gångerna knäpptyst tills vi väcker henne morgonen därpå (vardagar)/hon väcker oss morgonen därpå (helger). I enstaka fall hör man Vendela i babymonitorn, sjungandes "atttttte deeeej" (Lilla snigel) för "duckan", hahaha. Därefter blir det knäpptyst...hihi. Då är klockan aldrig mer än 19.30!

När T nattar slutar det alltid med att båda två somnar i vår säng, och ofta har klockan då hunnit bli 22.00... Vendela är övertrött och speedad fram tills hon somnar och dagen efter extra gnällig, så klart. Och detta bara för att hon låtsas rädd för mörkret när pappa släcker och skriker tills han plockar upp henne igen (trots att mamma förklarat att hon tricksar och inte alls är rädd, samt att han ska köra femminutersmetoden...vilket han är för blödig för att fixa!). Suck... Konsekvens, bitte!!!

Men tillbaka till IUP-samtalet. Vendela fick väldigt mycket beröm för sitt välutvecklade tal och ordförråd. Det är också det som Lotta, Vendelas mentor, kommer lägga extra krut på att hjälpa VJ att vidareutveckla tills nästa utvecklingssamtal. Vi märker ju att hon lär sig åtminstone ett nytt ord varje dag på dagis. Det är så spännande... I helgen sa hon slüt, nu är det slut, på Skanörsskånska...spännande, som sagt! Fick också vet att Vj fixar knopp-pussel numera, har ett sådant här hemma somhon verkligen aldrig visat något intresse, får väl återintroducera dte i helgen igen.
Lotta var också mkt impad av att Vendela med stor precision kan peka på precis vilken kroppsdel som helst som man ber henne peka på. Det har mamma lärt henne ;-) Sen hade vi lite roligt åt att lillan är en sådan skofantast. Hon släpar jämt på skor och tar av och på inneskorna, lånar andra barns inneskor, drar av och på, knäpper och öppnar...outtröttligt! Nästa Manolo Blahnik eller Jimmy Choo, månne???

Nu ska denna stolta mamman släcka och ladda inför sista jobbedagen denna veckan. Därefter blir det höstlov. Och vilket lov, sedan!!!
På torsdag ska vi träffa Danni och Kei-Kei, som varit i Vegas och shoppat loss samt även shoppa tyg och mönster till sykursen på kvällen, och på fredag kommer fina Fian hit och gör Palmernas stad med oss hela dagen. På lördagen ska världens bästa mammakompisar med "bebisar" och äkta hälfter komma hit på taco- och spelkväll. Och på söndag ska vi slöa och slappa allt vi orkar :-) Det lär vi behöva!

Xoxox

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar